Infoblad peper

 

1. Hoe groeit peper?

Peper komt van een peperplant. De peperplant is een klimplant. Hij kan wel14 meter hoog worden!

De peperplant moet eerst drie jaar groeien. Dan krijgt de plant besjes, die in trossen groeien. Als je deze besjes droogt, heb je peperkorrels. Als het weer goed is, kan er twee keer per jaar geoogst worden. Per oogst geeft de peperplant 20 tot 30 trossen. Een peperplant kan per oogst drie kilo gedroogde bessen opleveren.

De bessen van de peperplant worden gebruikt om peperkorrels van te maken. De bessen zijn eerst groen, dan rood en tenslotte zwart.

 

2. Waar groeit peper?

De peperplant is een tropische plant die veel vocht, schaduw en een hoge temperatuur nodig heeft. De plant groeit goed in een heuvelachtig gebied.

Peper wordt meestal geteeld door kleine boerenbedrijfjes. Landen waar veel peper wordt verbouwd zijn bijvoorbeeld India, Indonesië, Maleisië, Brazilië en Vietnam.

De meeste witte peper komt uit Indonesië, de meeste zwarte peper komt uit India.

 

3. Hoe wonen en werken de mensen die peper verbouwen? Waarin verschilt dat van jouw leven?

Peper wordt met de hand geplukt. Dat kost heel veel tijd. Er zijn veel mensen nodig om de peper te plukken. Omdat de planten zo hoog zijn, staan de plukkers op ladders met manden op hun rug. Ze werken lange dagen in de warme zon.

 

 

 

 

4. Hoe wordt peper van de bessen gemaakt?

De bessen aan de peperplant groeien aan trossen. De trossen worden geplukt en verzameld in manden. Wat er daarna gebeurt, hangt af van de soort peper.

De groene peperkorrel is een onrijpe groene bes van de peperplant.

Voor het maken van witte peper worden alleen de rijpste rode bessen gebruikt. De bessen worden een maand lang in zakken in stromend water gelegd. De bessen worden zacht en de schil barst open. De witte pit van de bes blijft over. Deze wordt in de zon gedroogd en wordt zo nog witter. Door de peperkorrels malen krijg je witte peper.

Je krijgt zwarte peper door onrijpe groene bessen te drogen. Het velletje van de bes wordt zwart en zo krijg je een zwarte peperkorrel. Door de korrels te malen krijg je zwarte peper. De gemalen peper is grijs van kleur.

 

5. Hoe komt peper naar Nederland?

De peper wordt in zakken verpakt. Een vrachtwagen brengt de peper naar de haven. Met een schip wordt de peper naar Nederland gebracht. De ruimte waarin de peperkorrels worden opgeslagen moet koel zijn en goed droog. De reis per boot duurt nu ongeveer twee weken. Vroeger waren schepen veel langer onderweg, soms wel een jaar.

Voordat de peper in Nederland in de winkel wordt verkocht, wordt de peper vaak opnieuw verpakt. Je ziet in de supermarkt bijvoorbeeld de kleine zakjes of potjes met peperkorrels. Vaak wordt de peper ook al gemalen tot poeder. Deze poeder wordt in kleine zakjes of potjes verkocht in de supermarkt.

 

6. Wie verdienen er aan peper en hoeveel?

De prijs van peper verschilt per jaar. Als er veel peper is geoogst is de prijs lager. Als er weinig peper is geoogst is de prijs hoger. Soms bewaren handelaren de peper tot de prijs weer stijgt. Dan pas verkopen ze de peper. Dan krijgen ze er meer geld voor.

De boer die de peper kweekt weet dit niet. Hij krijgt vaak maar een lage prijs voor zijn peper.

Witte peper is duurder dan zwarte of groene peper. Voor witte peper moeten de peperbessen rijpen en gisten. Dat is meer werk en kost meer tijd.

7. Wat is de geschiedenis van peper?

 

Peper komt oorspronkelijk uit India. Al in de prehistorie gebruikten mensen daar de peper in de keuken en ook als geneesmiddel.

De Arabieren brachten de peper voor het eerst ook naar Europa. Later namen ook de Portugezen peper mee naar Europa.

De peper was in Europa heel gewild maar ook schaars. Het was heel erg duur en alleen de zeer rijken konden het kopen. Je kon toen heel veel geld te verdienen met de peperhandel. Hier komt ook het woord “ peperduur” vandaan.

De Nederlanders wilden de peper graag zelf gaan halen. Aan het einde 16e eeuw ontstond daarom de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Met grote zeilschepen ging de VOC naar Indonesië om daar peper te kopen. De VOC verhandelde wel 4 miljoen kilo peperkorrels per jaar! Dit was meer dan de helft van alle peper die in Europa werd gebruikt.

Tegenwoordig is peper in verschillende vormen te kopen in de supermarkt. Bijvoorbeeld kleine zakjes of potjes met peperkorrels. Vaak wordt de peper ook al gemalen tot poeder. Deze poeder wordt ook in kleine zakjes of potjes verkocht in de supermarkt.

 

8. Hoe gebruiken we peper?

Peper wordt als korrels of in poedervorm gebruikt.

De witte peper heeft de beste kwaliteit.

De groene peper smaakt milder dan zwarte en witte peper.

Peper kun je in bijna alle hartige gerechten gebruiken. Het wordt er lekker pittig van.

 

 

 

 

9. Leuke verhalen over peper.

In de middeleeuwen werd peper onder andere gebruikt om de slechte smaak van bedorven vlees te verbergen. Maar het werd ook gebruikt als betaalmiddel: je kon er andere dingen mee kopen.

Peper werd vroeger ook gebruikt als medicijn. In een boek uit de 5 e eeuw staat dat peper helpt bij verstopping, diarree, hartklachten, hernia, leverproblemen, longziekten, zonnebrand, tandbederf en kiespijn. Handig spul dus die peper!

Van peper kan je gaan niezen. Dus pas op voor je je neus in een potje peper steekt!

In oude Indiase geschriften werd peper vroeger “pipali” genoemd. De Romeinen noemde peper “piper” en hier komt ook ons woord peper vandaan.