Groene Wiel wint uitvoeringsprijs energieproject!

Derde Prijs!

Aanleiding voor deze wedstrijd

De gemeente Wageningen heeft als doelstelling om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Het Groene Wiel wil hier graag educatief aan bijdragen en diende in 2013 hiertoe het projectidee Studenten als Energiebesparingsadviseurs in voor de prijsvraag “De Knop Om”: een prijsvraag naar lokale besparingsideeën van AgentschapNL.

Bij het project “Studenten strijden om de titel: Beste energiebesparingsadviseurs van het jaar” werd door de jury van "DeKnopOm"-AgentschapNL het Groene Wiel uitgekozen als prijswinnaar. In dit project werkte Het Groene Wiel samen met Wageningen Universiteit, Solidez (TEA-teams) en de gemeente Wageningen. Studenten gingen in teams, na een korte training, huishoudens in Wageningen Noordwest werven en begeleiden bij het verminderen van energieverbruik.

De grootschalige, maatwerk inzet van energiecoaches is duur en daardoor niet altijd haalbaar. Het Groene Wiel lostte dat probleem op door studenten op te leiden tot adviseurs. Zij gingen burgers die energie wilden besparen begeleiden en motiveren. Studenten zijn flexibel, maken zich snel nieuwe stof eigen en komen met inventieve ideeën om mensen in beweging te krijgen.

Door er een wedstrijd tussen studententeams van te maken en de inhoud van de training te koppelen aan een vak  (Coaching Citizens towards Sustainability) waren de studenten zeer gemotiveerd om deel te nemen. Een onbeperkte bron van energie en innovatie.

De  17 teams (170 huishoudens en 51 studenten) letten een heel stookseizoen (oktober 2013-maart 2014)  op hun energieverbruik. Eind april 2014 zijn de prijzen aan de beste teams en huishoudens uitgereikt. Gemiddeld is er 17% aan energie bespaard dankzij de wedstrijd Win met Energie!

Samen met studenten werkt Het Groene Wiel aan een blauwdruk van dit project zodat het na de pilot in elke studentenstad van Nederland uitgevoerd kan worden.

Onder het motto “Jong geleerd is oud gedaan” heeft Het Groene Wiel ook op de twee basisscholen in Noordwest een gastles gegeven over energiebesparing. De bovenbouw leerlingen kregen een gastles Energie(k), waarin zij met allerlei proefjes alles leerden over “Het Wat, Waarom en Hoe” van energiebesparing en alternatieve energiebronnen. Als energieadviseurs in spé voerden zij daarna thuis een energiescan uit.

Voor meer informatie neem contact op met Tessa de Been: t.debeen@ivn.nl