Kinderen doen proefjes met duurzame energie in Bevrijdingskerk

Kinderen doen proefjes met duurzame energie in Bevrijdingskerk

Kinderen uit de diaconie die meededen met de jeugdwedstrijd energiebesparing, als onderdeel van het Klimaatstraatfeest, hebben woensdagmiddag hun prijsuitreiking gehad in de Bevrijdingskerk.

Het Klimaatstraatfeest is een gezellige landelijke wedstrijd waarin buren met elkaar acties ondernemen om energie te besparen. De straten die de meeste energie besparende acties ondernemen winnen een prijs. Er zijn twee competities naast elkaar: eentje tussen ‘echte’ straten en eentje tussen ‘virtuele’ straten, oftewel groepen zoals sportverenigingen en kerken. Alle straten die in de top drie belanden krijgen als beloning een budget die o.a. voor een feest kan worden ingezet. Dit jaar waren er, net als vorig jaar, twee Wageningse winnaars tijdens het Klimaatstraatfeest!

In beide competities belandde een Wageningse groep in de top drie. De Dolderstraat won de tweede prijs in de stratencompetitie. De virtuele diaconale straat uit Wageningen belandde zelfs op de eerste plek in de  landelijke groepencompetitie. IVN Het Groene Wiel en de gemeente Wageningen vinden het fantastisch dat deelnemers zich zo enthousiast en fanatiek hebben ingezet voor energiebesparing.

De virtuele diaconale straat had, als actie voor het Klimaatstraatfeest, een wedstrijd in energiebesparing georganiseerd voor kinderen. De deelnemende kinderen hebben thuis gekeken naar waar het tochtte en spaarlampen en gloeilampen geteld. Ook bedachten ze allerlei ideeën om nog meer energie te sparen: minder vlees eten, de kraan met douchen halfopen zetten, de verwarming in de kerk zachter zetten, zachter drukken op de knop van de wc, de verwarming en lampen uit doen als je de kamer verlaat, met de fiets naar de kerk in plaats van met de auto, zonnepanelen plaatsen op de kerk. Kortom, kinderen zijn volop bezig geweest met het thema energie besparen.

Woensdagmiddag kwamen deelnemende kinderen samen in de Bevrijdingskerk. De diaconale straat had van IVN Het Groene Wiel de leskisten ‘Energie(k)!’ geleend met allerlei proefjes rondom duurzame energie. Op die manier konden de kinderen spelenderwijs nog meer ontdekken over duurzame energie. Aan het einde van de middag kregen alle kinderen een doe-doos over het milieu uitgereikt.

 ‘Energie(k)!’

Ook komend stookseizoen is gemeente Wageningen partner van het Klimaatstraatfeest. IVN Het Groene Wiel zal, net als afgelopen jaren, deelnemers aan de wedstrijd ondersteunen. Dit jaar staat de wedstrijd in het teken van gasvrij wonen. Doet u ook mee?

Voor meer informatie over het Klimaatstraatfeest in Wageningen kunt u contact opnemen met Maartje Langeslag van IVN Het Groene Wiel, m.langeslag@ivn.nl. 

 

 Terug naar het overzicht